VM Carpetin matot valmistetaan maailman parhaista materiaaleista. Ne kestävät aikaa ja kulutusta hyvin.

Materiaalit

Lataa uusi vuoden 2022 esitteemme täältä

Lataa

Olemme mukana Suomalaisen Työn Liiton ja Avainlippu-yritysten Onhan siinä Avainlippu -kampanjassa. Lue lisää kampanjasta täältä.

VM Carpetin matot kudotaan pääasiassa luonnonkuiduista, kuten villasta, puuvillasta ja paperinarusta. Paperinarua on käytetty mattojen raaka-aineena  VM Carpetilla jo yli 20 vuotta. Paperinaru myös kerrataan ja värjätään VM Carpetin tehtailla Lappajärvellä.

Keinokuitumatot tehdään polypropeenista ja polyamidista, niiden etu on pölyttömyys ja ne kestävät kovempaakin kulutusta.

Lisäksi käytetään yhdistelmäkuituja kuten bambun ja polyamidien yhdistelmiä ja Smart Strand-kuitua, joissa yhdistetään luonnosta saatavia materiaaleja keinokuituihin. Nämä kuidut ovat ympäristöystävällisempiä verrattuna perinteisiin keinokuituihin ja lisäksi niissä on usein paljon muitakin hyviä ominaisuuksia, kuten miellyttävä tuntu.

Puuvilla

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu. Se on pehmeä kuitu, jota saadaan pensaina kasvavien puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillakuitu koostuu lähes pelkästään selluloosasta. Puuvillaa käytetään langoissa ja kankaissa. Kaikista tekstiilikuiduista noin 45 prosenttia on puuvillaa.
Puuvillan ominaisuuksiin kuuluu hengittävyys, hyvä kosteudenimemiskyky ja miellyttävä tuntu sekä kaikkien luonnonkuitujen tapaan maatuminen, lujuus märkänä ja hyvä pesunkestävyys. Puuvilla aiheuttaa harvoin allergisia reaktioita. Hyvin hoidettuna puuvillainen tekstiili säilyy pitkään.
VM-Carpetin valmistamissa puuvilla-paperinarumatoissa käytettävä puuvillalanka on 80% kierrätettyä puuvillaa ja 20% polyesteriä. Kuteena käytetään joko lankaa sellaisenaan kerrattuna tai langasta neulottua erityistä ontelokudetta. Ohuesta puuvillalangasta neulottu ontelokude antaa matolle volyymia ja pehmeyttä. Se myös tuo elävyyttä maton pintaan, koska kudontavaiheessa kude pääsee vapaasti kiertymään.

Villa

Villa on lampaasta saatavaa tekstiilikuitua. Villakuidut ovat keratiinia, noin sadasta molekyylirakenteeltaan erilaisesta valkuaisaineesta syntyneitä molekyyliketjuja. Villa on siis valkuaisainetta, proteiinia eli samaa ainetta kuin ihmisen kynnet ja hiukset.
Villan parhaita ominaisuuksia ovat lämpimyys ja kosteudenimemiskyky. Villakuidun kiharuus ja sen sitoma ilmakerros tekevät villasta hyvän lämmöneristeen. Mattomateriaalina villa on erinomainen juuri lämmöneristävyyden takia ja siksi, että se luonnollisen rasvansa ansiosta hylkii likaa ja kosteutta. Villa ei myöskään syty helposti ja se sammuu itsestään.
VM-Carpetin villamatoissa käytetään Uuden Seelannin puhdasta uutta, huovutettua villaa. Huovutetusta villalangasta valmistettu matto on erityisen pehmeä eikä siitä irtoa villakuitua.

Paperinaru

Paperinaru on aito luonnonmateriaali, joka on valmistettu ekologisesti tuotetusta uusiutuvasta luonnonvarasta, puusta. Kuusen ja männyn kuidut tekevät narusta voimakkaan ja kestävän. Paperi on sekä hygieenistä että turvallista. Tiheän kuiturakenteen ansiosta paperinaru ei kerää pölyä tai likaa, mikä on tärkeä ominaisuus pölyallergikoille.
Paperinarua on käytetty materiaalina VM-Carpetin matossa aina 1990-luvun alusta lähtien. Paperinarun käyttö tekstiilien materiaalina juontaa Suomessa toisen maailmansodan aikaan, jolloin puuvillan tuonti maahan tyrehtyi kokonaan. Korvikkeeksi haettiin materiaaleja, joiden suhteen Suomi oli omavarainen. Sellainen oli puu, josta kehiteltiin erilaisia korvikemateriaaleja. Tekstiiliteollisuus ryhtyi valmistamaan paperinarusta mm. mattoja. Sodan jälkeen materiaalien saanti helpottui ja paperinarun käyttö tekstiileissä unohtui muutamaksi vuosikymmeneksi, kunnes 1980-luvun lopulla paperinarun ainutlaatuiset ominaisuudet löydettiin uudelleen ja materiaalia ryhdyttiin taas hyödyntämään mattoteollisuudessa.
VM-Carpetin käyttämä paperinaru tulee Ruotsista ja USA:sta joko ruskeana tai valkoisena paperisuikaleena, joka kierretään tiiviiksi paperinaruksi. Sen jälkeen se värjätään vyyhdillä omassa värjäämössä ja rullataan käyttövalmiiksi paperinaruksi.

Polyamidi

Polyamidia käytetään mattojen materiaalina erityisesti kovaa kulutuksenkestoa vaativissa kohteissa. Polyamidi on kestävä, kevyt ja joustava materiaali, jota on helppo värjätä.
VM-Carpetin mallistossa olevat polyamidinukkamatot tulevat tehtaalle puolivalmisteina. VM-Carpetilla ne pohjataan, leikataan matoiksi ja tarvittaessa kantataan. Monissa uusissa polyamidinukkamatoissa on miellyttävän pehmeä tuntu.

 


Lue lisää Sulje lisätiedot

Mittatilaus

Kodit ovat eri kokoisia eikä standardikokoinen matto aina istu omaan sisustukseen parhaalla mahdollisella tavalla. Tiesithän, että lähes kaikkia mattojamme on mahdollista saada vakikokojen lisäksi myös omilla mitoilla valmistettuna. Maksimileveys on neljä metriä ja ja pituutta saa jopa 30 metriin saakka. Räätälöityjen kokojen lisäksi myös räätälöidyt muodot onnistuvat.

Erikoiskoot mahdollistaa VM Carpetin mattojen ainutlaatuinen EVAPOLYTEX-pohjaus, joka tekee matosta liukumattoman, ryhdikkään ja joustavan. Pohjaus ei sisällä lateksia eikä jätä jälkiä lattiaan, se on hajuton ja soveltuu kaikille lattiamateriaaleille – myös lattialämmitteisiin tiloihin.

Valitse rohkeasti riittävän suuri matto. Olohuoneessa maton reunan on hyvä mennä selkeästi sohvan etujalkojen alle. Ruokapöydän alla tuolivaraa saa olla vähintään 60 cm pöydän molemmilla puolilla.

Räätälöityjä kokoja voit tilata “Tuotteet” osiosta mattojen tilauksen yhteydessä valitsemalla koko-valikosta ”Oma koko” ja syöttämällä haluamasi koon valikkoon.

 


Lue lisää Sulje lisätiedot

Pohjaus

Pohjatuissa matoissa on EVA- tai EVAPOLYTEX -pohjaus, joka pitää maton ryhdikkäänä ja estää maton liukumisen jalan alla. EVA on lyhenne sanoista etyleeni-vinyyli-asetaatti. Samaa materiaalia käytetään mm. elintarviketeollisuuden pakkauksissa ja lenkkareiden pohjissa. Tämä pohjausmenetelmä on valittu yhteistyössä VTT:n kanssa.

EVA-pohjaus tehdään sivelemällä sula EVA maton alapintaan kiinni.  EVAPOLYTEX-pohjauksessa kiinnitetään maton pohjaan ensin sulan EVAn avulla huopa ja huovan päälle sirotellaan EVA-jauhetta, joka infrapuna-uunissa sulaa maton pintaan tehden matosta liukumattoman. Huopa tekee matosta hieman joustavammän, pehmeämmän ja tiiviimmän. Pohjaus on hajuton eikä jätä jälkiä lattiaan. Se sopii kaikille lattiapinnoille eikä lattialämmityskään sitä haittaa. Pohjaus ei myöskään pölyä eikä murene.

 


Lue lisää Sulje lisätiedot

Hoito-ohjeet

Kun matto tulee uuteen kotiinsa, lue hoito-ohjeet ja säilytä ne. Mattokohtaiset hoito-ohjeet löydät myös maton omilta sivuilta

Suurin osa matoista on vesipestäviä.Lika lähtee parhaiten pois, kun poistat sen saman tien. Ethän taita pohjattua mattoa. Kun kierrät sen rullalle, rullaa pohjaus sisäänpäin.

Pese matto hellavaraisesti tasossa viileällä vedellä ja hienopesuaineella. Älä liota tai hankaa. Huuhtele huolellisesti runsaalla vedellä. Poista ylimääräinen vesi ja muotoile matto kosteana. Kuivata ilmavasti tasossa.

VM Carpetin nukkamatot on testattu robotti-imurilla ja testitulos oli erinomainen.
(testaaja: Suomen Kotirobotti, http://www.kotirobotti.com)

Lumipesu on myös hyvä tapa puhdistaa ja raikastaa matto. Jäähdytä matto ensin ja heitä se lumihankeen ja hankaa pintaan puhdasta lunta. Toista muutaman kerran ja vie matto lopuksi kuivumaan ilmavaan paikkaan.


Lue lisää Sulje lisätiedot

Vastuullisuus

VM-Carpet pyrkii toimimaan ympäristöä vähän rasittavasti, valmistuksessa syntyvät jätepalat pyritään hyödyntämään omassa toiminnassa ja loput käytetään energiajätteenä Vaasan Mustasaaressa. Yrityksemme käyttämä sähköenergia tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla. Lähes kaikilla matoilla on avainlippu-merkki.

Suomen Asiakastieto Oy on myöntänyt VM-Carpetille Suomen Vahvimmat – sertifikaatin. Luokitus on näkyvä todiste yrityksen luottokelpoisuudesta, luotettavuudesta ja erinomaisesta maksukyvystä. Tuotteet valmistetaan huolellisesti parhaista materiaaleista. Syksyllä 2019 tehdyn mittauksemme mukaan asiakkaiden tyytyväisyys asiakaspalveluun sai arvosanan 4,6 sekä brändi- ja  imagomielikuva arvosanan 4,5 asteikolla 1-5.

 


Lue lisää Sulje lisätiedot

Suunnittelijat