VM-Carpets mattor tillverkas av världens bästa material. De står sig väl mot slitage och tidens tand.

Material

Hämta vår nya 2020 katalog här

Ladda ner

Mattorna tillverkas av naturfibrer, till exempel sisal, ull, bomull och papperssnören, som VM-Carpet har vävt mattor av i mer än 20 år. Papperssnörena tvinnas och färgas i VM-Carpets fabrik i Lappajärvi. Materialen kan även kombineras så att en och samma matta får de bästa egenskaperna hos två material.

Konstfibermattor tillverkas av polypropen och polyamid. Fördelen med dessa är att de är dammfria och tål även hårdare slitage.

Dessutom används fiberkombinationer, till exempel en kombination av bambu och polyamider och fibern Smart Strand, där material från naturen kombineras med konstfibrer. Dessa fibrer är mer miljövänliga än traditionella konstfibrer, och har dessutom många andra goda egenskaper, till exempel att de känns behagliga.


Läs mer Stänga beskrivning

Måttbeställning

Hos VM-Carpet kan du även beställa mattor enligt dina egna mått, varvid de förses med en baksida, skärs till och förpackas.

Mattorna skärs till av en fyra meter bred rulle, som är 30–60 meter lång. Inom ramarna för dessa mått kan vi skära till mattor i nästan vilken form som helst. Du kan välja form utifrån färdiga modeller eller formge din modell själv. Formen bygger ofta på möblernas placering eller på rummets form och stämning. Du kan även använda till exempel fritidsintressen eller djur- och seriefigurer som tema.

Det material som passar bäst för formskurna mattor är ryamattor, till exempel Elysee, Hattara, Tessa, Code, Satine och Romance. Mattor som kantas kan också skäras i olika former, men kantningen medför egna begränsningar i fråga om till exempel storleken på vinklarna. När det gäller standardstorlekar delas formskurna mattor in i två grupper beroende på om mattan skärs till av en kvadratisk eller rektangulär bit. Skräddarsydda mått är möjliga upp till fyra meters bredd.
Du kan beställa specialformer under rubriken ”PRODUKTER” genom att ange önskad form eller storlek i menyn i samband med mattbeställningen.


Läs mer Stänga beskrivning

Baksida

På mattor med baksida består denna av EVA eller EVAPOLYTEX, som ser till att mattan håller formen och är halkfri. Baksidan är luktfri och lämnar inga spår på golvet. Den är även lämplig i rum med golvvärme. Baksidan dammar inte heller och smular inte.

Baksidan av EVA tillverkas genom att ett pulver hettas upp så att det fäster vid mattans undersida. EVA är en förkortning av orden etylen-vinyl-acetat. Samma material används även i bl.a. förpackningar inom livsmedelsindustrin. Denna metod har valts ut i samarbete med VTT. Baksidan av EVAPOLYTEX innehåller även filt som har fästs vid mattans undersida. På så sätt blir mattan en aning smidigare, mjukare och tätare.


Läs mer Stänga beskrivning

Skötselråd

  • Läs igenom och spara skötselråden när du får hem din nya matta. Skötselråden för varje matta finns även på mattans egen webbsida.
  • De flesta av mattorna kan tvättas med vatten.
  • Fläckar är lättast att få bort om du tar itu med dem genast.
  • Vik inte mattor med baksida. När du rullar ihop mattan ska baksidan vara inåt.
  • Om man går på en sisalmatta med fuktiga skor kan mattan dra ihop sig på mitten, så att den blir vågig och hörnen rullar upp sig. Tvätta då hela mattan. När mattan tvättas krymper den överallt, så att den slätas ut. Då lägger sig hörnen troligtvis igen. Forma mattan när den är fuktig och rulla ihop den ett tag med baksidan inuti rullen.
    Borsta ryamattor med parallella drag.
  • VM-Carpets ryamattor har testats med robotdammsugare, och testresultatet var utmärkt.
(Testet utfördes av: Suomen Kotirobotti, http://www.kotirobotti.com)
  • Ett annat behändigt sätt att rengöra och fräscha upp en matta är snörengöring. Kyl först ner mattan, kasta den i en snödriva och gnid ytan med ren snö. Upprepa några gånger och låt till sist mattan torka på en luftig plats. Mattan får gärna ligga vågrätt.

Läs mer Stänga beskrivning

Ansvar

VM-Carpet försöker agera på ett sätt som belastar miljön så lite som möjligt. Vi försöker utnyttja avfallet som uppstår vid tillverkningen i vår egen verksamhet och det som blir över används som energiavfall i Korsholm, nära Vasa. Elenergin som vi använder i vårt företag tillverkas av förnybara naturresurser.

Nästan alla mattor är försedda med nyckelflaggan. Suomen Asiakastieto Oy har beviljat VM-Carpet certifikatet Finlands starkaste. Klassificeringen är ett synligt bevis på företagets kreditvärdighet, pålitlighet och utmärkta solvens. Produkterna tillverkas med omsorg av de bästa materialen. Enligt en mätning som genomfördes hösten 2019 fick kundtjänsten betyget 4,6 samt brand och image betyget 4,5 på skalan 1-5.


Läs mer Stänga beskrivning