Arto och Aila Viita-aho grundade ett mattväveri år 1973. VM-Carpets mattor tillverkas fortfarande med samma vänliga och hederliga, men innovativa attityd.

År 1975 bestämde sig Arto Viita-aho tillsammans med sin vän Harri Kujala för att köpa mattrasor från Sverige till sitt nyöppnade mattväveri.  Harri Kujala, som kunde svenska, fick ringa det första samtalet. Damen i växeln kopplade honom till den lokala länsmannen. Nästa samtal hamnade hos en möbelaffär som hette Ikea. Där fanns inga mattrasor, men Harri hade talets gåva och sålde den första stora beställningen nästan på stående fot. Och på den vägen är det fortfarande. VM-Carpets mattor tillverkas ännu i dag med samma vänliga och glada, men noggranna, ärliga och innovativa attityd.
Titta på vår företagsvideo här.

Mattväveriet

Viita-ahos mattväveri grundades av Arto och Aila Viita-aho i byn Karvala vid stranden av sjön Lappajärvi år 1973. Redan från början tillverkade man bl.a. trasmattor i väveriet, och senare började man även göra ryamattor och ullmattor samt mattor i bomull, sisal och lin. VM-Carpet har satsat på god design ända från början. Väveriet har samarbetat med Finlands främsta designers i 20 år.
Titta på videon av samarbetet med designers här.

Familjen

I dag arbetar tre av familjen Viita-ahos fem barn i företaget. För grundaren Arto Viita-aho var mattväveriet en plats att förverkliga drömmar och nya idéer. De grundläggande värdena i livet är fasta inslag i våra handlingar och allt vi gör. Medmänsklighet, uppfinningsrikedom och en hederlig och vänlig österbottnisk attityd har varit en viktig del av väveriets verksamhet ända sedan starten. Personalen på Viita-ahos mattväveri är en del av familjen, och de äldsta medarbetarna har arbetat på väveriet i mer än 30 år.

"Vi väver in medmänsklighet, uppfinningsrikedom, äkthet, livsglädje och framtidstro i varje matta"

Lappajärvi

För mycket, mycket länge sedan föll en meteorit från himlen, slog ner mitt på den österbottniska slätten och bildade sjön Lappajärvi. Sjön är den största i de österbottniska landskapen och Finlands största kratersjö. Nu njuter många semesterfirare och fiskare av de djupa, svala vattnen vid kratersjöns stränder.

Byn Karvala

VM-Carpet och familjen Viita-aho har sitt hem i byn Karvala vid stranden av sjön Lappajärvi. Byn fick sitt namn av en familj nätbindare som en gång i tiden bebyggde området.  Den vitala orten har i dag 3 500 invånare, och avståndet från Karvala till kommunens centrum är 12 km. När byborna i Karvala går till affären behöver de inte låsa dörren. Man hälsar på grannarna ute på byn och man får titta in på en kopp kaffe när som helst.