Material

Mattorna tillverkas av naturfibrer, till exempel sisal, ull, bomull och papperssnören, som VM-Carpet har vävt mattor av i mer än 20 år. Papperssnörena tvinnas och färgas i VM-Carpets fabrik i Lappajärvi.

Pappersnöre

Papperssnöre är ett äkta naturmaterial tillverkat av en ekologiskt framställd, förnybar naturresurs, trä. Fibrerna i gran och furu gör snöret starkt och hållbart. Papperet är både hygieniskt och säkert. Tack vare den täta fiberstrukturen samlar papperssnöret inte damm eller smuts, vilket är en viktig egenskap för dammallergiker.

Papperssnören har använts som material i VM-Carpets mattor sedan början av 1990-talet. Användningen av papperssnören som textilmaterial i Finland går tillbaka till andra världskriget, då bomullsimporten till landet upphörde helt. Som substitut sökte man ett material som Finland kunde bli självförsörjande av. Därav började man använda sig av trä och av det kunde man utveckla olika ersättningsmaterial. Textilindustrin började tillverka t.ex. mattor av papperssnören. Efter kriget blev tillgången på material lättare och användningen av papperssnören i textilier glömdes bort under några decennier. Vid slutet av 1980-talet återupptäcktes papperssnörets unika egenskaper och man började använda materialet i mattindustrin igen.


Papperssnöret som används av VM-Carpet kommer från Sverige och USA som antingen en brun eller vit pappersremsa, som tvinnas till ett tätt papperssnöre. Sedan färgas snöret i nystan vid den egna färgningsanläggningen och rullas ihop till ett bruksfärdigt papperssnöre.

Ull

Ull är en naturfiber som kommer från fårpäls. Ullfibrer är uppbyggda av keratin, molekylkedjor som bildats av ett hundratal proteiner med olika molekylstruktur. Ull är därför ett protein som tillhör samma grupp proteiner som utgör grunden för naglar och hår.

Ullens bästa egenskaper är värmeisolering och fuktupptagning. Ullens krullighet och luftskikt ger god värmeisolering. Som mattmaterial är ull utmärkt i och med sin värmeisoleringsförmåga och för att dess yta med naturligt fett är smuts- och fuktavvisande. Dessutom är ull relativt brandsäkert och slocknar av sig själv.

VM-Carpets ullmattor använder ren ny, tovad ull från Nya Zeeland. Ull har Öko-tex certifikat. Mattan av tovat ullgarn är särskilt mjuk och lossar inte ullfibrer.

Lin

Certifierat lin av hög kvalitet odlas i Belgien. Linets tidlöshet, lyxiga utseende och känsla gör det till ett vackert material för mattor. Tyget vi använder är vävt av förkrympt lin och tovad ull. Vi väver ullen och linet till mattor och kombinerar dem med pappersgarn. Som ett resultat skapas ett lyxigt utseende, som är fullt av nordisk estetik. Vi lägger också in samma väv i våra luggmattor, där egenskaperna och den vackra glansen i lin elegant kommer fram.

Bomull

Bomull är den vanligaste naturfibern. Den är en mjuk fiber som skördas från frökapslarna på bomullsplantor som växer i buskar. Bomullsfibern består nästan uteslutande av cellulosa. Bomull används i garn och tyger. Totalt sett kommer cirka 45 procent av alla textilfibrer från bomull.


Bomullens egenskaper inkluderar god andningsförmåga, god absorptionsförmåga och ger en behaglig känsla och precis som alla naturfibrer är bomull organiskt nedbrytbart, starkt i vått tillstånd och har en bra tvättbeständighet. Bomull orsakar sällan allergiska reaktioner. Välvårdade bomullstextilier håller länge.
Bomullsgarnet som används i VM-Carpets mattor som tillverkas av bomull och papperssnören är till 80 % återvunnet. För att stärka det återvunna materialets hållbarhet kombinerar vi materialet med cirka 20 % polyester. Inslaget som används är antingen tvinnat garn eller ett speciellt tubgarn. Tubgarnet som är stickat av tunt bomullsgarn, ger mattan volym och en mjuk känsla. Det ger också liv åt mattans yta eftersom att garnet får rotera fritt under vävningsfasen.

Polyamid

Polyamid används som mattmaterial, speciellt i applikationer som kräver hög slitstyrka. Polyamid är ett slitstarkt, lätt och smidigt material som är lätt att färga.

Ryamattorna i polyamid i VM-Carpets kollektion levereras till fabriken som halvfärdiga. På VM-Carpet fäster man sedan en botten på mattorna, skär i materialet och kantar det vid behov. Många av de nya ryamattorna i polyamid har en behagligt mjuk känsla. Polyamidmattor i vår kollektion har ett GUT-certifikat.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.