Design

Vi har ett nära samarbete med landets främsta designers. Läs mer om vilka de är!

 • In love with yarns & design designtävling

  VM Carpet fyller 50 år! Jubileet till ära anordnar vi en designtävling för unga designers i samarbete med Young Finnish Design! Tävlingsuppgiften är att designa en vävd matta som passar till VM Carpets egen kollektion med hjälp av VM Carpets befintliga material: ullgarn, papperssnöre, ull-linnegarn, bomullsväft eller jutegarn.

  Tävlingen startar den 12 januari 2023 och avslutas den 31 maj 2023. De tre finalisterna utses på VM Carpets 50 års sommarfest i Lappajärvi, 7-8 juni och vinnaren utses på Habitare-mässan i september 2023.

  Målet med tävlingen är att kommersialisera det vinnande verket. Kontraktsförhandlingar om kommersialisering av verken kommer att hållas separat med vinnaren/vinnarna.

  Huvudpriset €2000. Dessutom kommer två erkännanden att delas ut. VM Carpet ansvarar för att välja ut finalisterna och väljer även den jury som utser vinnaren/vinnarna (Habitare-mässan). Designtävlingsverket måste uppvisa hög nivå expertis inom produktdesign.

  Tonvikten läggs på
  – produkternas hållbarhet och användbarhet
  – industriell tillverkningsbarhet
  – principer för hållbar utveckling
  – förslagen bör också ta hänsyn till möjligheten till konkurrenskraftiga priser på produkter.

 • Liina Blom

  Liina Blom har tjugo års internationell erfarenhet som designer och kreativ ledare. I sitt designarbete kombinerar hon framtidsforskning, material- och produktionskunskap med idén om den slutliga användningen. Med stor entusiasm skapar hon nya, hållbara produkter som ska vara så långvariga och själsliga som möjligt.

  För VM Carpet har Lina kunnat skapa mattor genom att kombinera högkvalitativa och praktiska material som ull och papper. Hon har också utformat produkter som lämpar sig för våtrum och experimenterat med nya, djärva produktionslösningar och material som metall. Det senaste erkännandet av hennes expertis och kunskap är designpriset MOOD AWARD som hon fick hösten 2016 i Belgien.

  Om Valkea-mattan som Liina designade för VM Carpet säger designern följande: “Ett lyxigt ögonblick på vinterkvällen, tystnad, ett lockande till det varma och mjuka. Bakom varje produkt som jag designar finns en berättelse, ett spel mellan material och vävbindning, och med en idé om den slutliga användningen. Valkea-mattan har kvalitet, något bekant och på den vävda ytan skapar ull och papper en twist.

  Valkea / design Liina Blom

  Valkea on ylellinen villamatto, joka ansaitsee paraatipaikan. Valkea-maton pinta on tiiviiksi kudottua, ylellistä villaa, joka tuo sisustukseen lämpöä ja pehmeyttä. Pohjassa on liukumaton EVAPOLYTEX, joka tekee matosta ryhdikkään. Pohjausmateriaali sopii kaikille lattiapinnpolle ja myös lattialämmitteisiin tiloihin. Pohja ei jätä jälkiä lattiaan ja on hajuton ja kierrätettävä. Toimitusaika 2-3 viikkoa. Tilaa ilmainen materiaalinäyte suoraan kotiisi täältä.

  Läs mer
 • Tuulikki Peltonen

  Tuulikki Peltonen är en textil- och mönsterdesigner med specialisering i vävda textilier och tryckmönster. Hon har avlagt magisterexamen i Aalto universitetets högskola för konst, design och arkitektur med Fashion, Clothing and Textile Design som huvudämne. Hennes arbete präglas av hantverk och ett starkt intresse för experiment med material, texturer och färg. De textiler Tuulikki designat har genomtänkta och simplifierade textuella rytmer, men även lekfulla och färggranna stilar. För henne är produktens kvalitet och hållbarhet viktiga.
  Tillsammans med VM Carpet har Tuulikki använt sin bindnings- och materialkunskap och designat mattmodeller för hemmet, varav den senaste Pajukko är tillverkad utav papperstråd. Pajukkos designprocess beskriver hon så här:
  “Då jag designar mattor brukar jag väva små provexemplar, och så gjorde jag även med Pajukko. Ett tema som jag eftersträvade att uttrycka genom vävning var det vackra nordiska vardagslivet. Inhemsk pilfärg kombinerat med brun ofärgad papperstråd och en ödmjukt elegant bindning skapar en lugn skandinavisk estetik till hemmet.”

  Pajukko matta

  Läs mer

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.