Millainen matto lemmikkikotiin?

Monen mielestä matot ja lemmikit saattavat kuulostaa vaaralliselta yhdistelmältä. Näin ei kuitenkaan ole, kunhan vain valitsee oikeanlaiset matot nelijalkaiset ystävät huomioiden. Itse asiassa matot ovat lemmikkikodissa varsin tarpeelliset, koska ne suojaavat lattiaa kynsien aiheuttamilta naarmuilta. Matto on myös turvallinen ratkaisu erityisesti koiratalouksiin, koska se säästää koiran niveliä ja lonkkia toimien liukuesteenä vikkelien tassujen alla. Lisäksi matto vaimentaa ääniä, jotka lemmikit herkillä korvillaan kuulevat meitä ihmisiä kovempina. Mutta millainen matto sitten valita lemmikkikotiin?

Suurin osa lemmikkien kotiin kuljettamasta liasta tulee tassujen mukana. Jotta pysäytät lian heti ovella, hanki sisäänkäyntiin tarkoituksenmukainen ja riittävän suuri kuramatto. Näin ulkoa tuleva lika, kura, hiekka ja kosteus pysäytetään jo ulko-ovella, eikä se kulkeennu tassuissa ympäri huoneistoa. Kuraeteisen matoksi sopivat erityisen hyvin esim. Balanssi ja Tweed, jotka on helppo puhdistaa.

Sisällä huoneistossa suosi sileitä, tiivispintaisia ja vesipestäviä mattoja, joiden imurointi on vaivatonta.  Villa on erinomainen valinta, sillä kestävä ja itsessään likaa hylkivä materiaali on helppo pitää puhtaana. Hanki suurikokoisia ja napakoita mattoja, sillä vauhdikkaat tassuttelijat saavat pienet matot hetkessä rullalle. Varmista, että maton pohjassa on liukueste, joka estää maton liikkumisen lemmikin juostessa ja peuhatessa. VM Carpetin mallistosta lemmikkitalouteen voi suositella tiivispintaisia villa-paperinarumattoja, kuten Esmeralda, Elsa, Tunturi ja Matilda. Jos päädyt nukkamattoon, valitse riittävän lyhytnukkainen, kuten Satine tai Hattara.

Kokolattiamatot ovat yleistyneet erityisesti makuuhuoneissa. Moni arastelee kuitenkin kokolattiamattoa lemmikkikodissa. Vahingon sattuessa ison kokolattiamaton uusiminen on kallis projekti. Ratkaisun ongelmaan tarjoaa tekstiililaatoista koottu kokolattiamatto. Jos koiralle tai kissalle sattuu vahinko, ei koko mattoa tarvitse pestä tai uusia, vaan ainoastaan yhden palan voi irrottaa ja puhdistaa.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.