Tuulikki Peltonen

Tuulikki Peltonen är en textil- och mönsterdesigner med specialisering i vävda textilier och tryckmönster. Hon har avlagt magisterexamen i Aalto universitetets högskola för konst, design och arkitektur med Fashion, Clothing and Textile Design som huvudämne. Hennes arbete präglas av hantverk och ett starkt intresse för experiment med material, texturer och färg. De textiler Tuulikki designat har genomtänkta och simplifierade textuella rytmer, men även lekfulla och färggranna stilar. För henne är produktens kvalitet och hållbarhet viktiga.
Tillsammans med VM Carpet har Tuulikki använt sin bindnings- och materialkunskap och designat mattmodeller för hemmet, varav den senaste Pajukko är tillverkad utav papperstråd. Pajukkos designprocess beskriver hon så här:
“Då jag designar mattor brukar jag väva små provexemplar, och så gjorde jag även med Pajukko. Ett tema som jag eftersträvade att uttrycka genom vävning var det vackra nordiska vardagslivet. Inhemsk pilfärg kombinerat med brun ofärgad papperstråd och en ödmjukt elegant bindning skapar en lugn skandinavisk estetik till hemmet.”