Min ryamatta i tappar lugg, är det normalt? Kommer mattan att bli förstörd?

Ryamattor tappar lite lugg runt kanterna efter tillskärningen. Oftast är det inte fråga om särskilt mycket lugg som lossnar, men om snittet är placerat just i lugglinjen kan det lossna lite mer lugg. I mitten av mattan lossnar ingen lugg. Att det lossnar lugg från kanten påverkar inte mattans utseende, så du behöver inte vara orolig.
Att det lossnar lite lugg innebär inte att mattan kommer att bli förstörd.

En vit tråd sticker ut ur kanten på vår ryamatta. Håller mattan på att gå sönder?

Ibland kan det i kanten på en ryamatta sticka ut en vit fibertråd mellan EVAPOLYTEX-baksidan och luggytan. Det är inte farligt, men tråden ska inte dras ut med våld. I stället ska du dra försiktigt i tråden tills det tar stopp och sedan klippa av den.

Vävda mattor behandlas med ett smutsavvisande medel. Är medlet som används farligt?

VM-Carpets alla slätvävda mattor har behandlats med ett smutsavvisande medel. Medlet som används vid behandlingen har utvecklats för att skydda mattornas yta, färger och fibrer. Skyddet förebygger fläckar och gör mattorna lättskötta.

Skyddsmedlet är en vattenlöslig fluorförening och helt ofarligt för hälsan efter att det har torkat på mattans yta. De är bara när skyddsmedlet sprejas på mattans yta under behandlingen som man bör undvika att andas in sprejdimman, eftersom medlet kan irritera andningsvägarna.
De verksamma ämnena i skyddsmedlet är fluorerade polymerer. Det är alltså inte fråga om perfluoroktansulfonat (PFOS), som hör till de perfluorerade alkylföreningarna. PFOS är skadligt för hälsan och förbjöds i EU-länderna 2008.

Eftersom skyddsmedlet är vattenlösligt bör behandlingen upprepas efter att mattan har tvättats. Då bör man iaktta de försiktighetsåtgärder som anges på flaskan.

Lingarnet i min ryamatta i lin och ull har försvunnit bland ullgarnet. Kan jag få min matta att se ut som ny igen?

Tyvärr kan du inte få den att se ut precis som ny igen, men om du borstar den med en borste med stadiga, runda piggar blir luggen tätare och tjockare och det tunnare lingarnet syns bättre.
Passar någon av VM-Carpets mattor som heltäckningsmatta?
I själva verket passar alla våra mattor med baksida även som heltäckningsmatta. Vi kan i synnerhet rekommendera ryamattorna för ändamålet. De är lätta att installera och det blir inga synliga sömmar. Slätvävda mattor, som Esmeralda och Retro, och sisalmattor passar också som heltäckningsmatta.

Säljer ni mattor till privatpersoner på fabriken?

Vi säljeregentligen inga mattor till privatpersoner på fabriken, utan våra mattor kan köpas hos återförsäljare runt om i landet. För närvarande har vi en outletbutik i Rosendal i Vanda. Där hittar du förmånliga lagerutförsäljningar och en presentation av hela vår kollektion, inklusive nya modeller. Du hittar mer information på sidan ”Försäljningsställen”. Vid behov kan du kontakta vår fabrik för information om återförsäljare på din ort.